google-site-verification: google9801ee92c85c0c74.html

"Yaşlı erkeğin sperminden her zaman sağlıklı çocuk olmayabilir"   

'Yaşlı erkeğin sperminden her zaman sağlıklı çocuk olmayabilir'   

Erkekliğine güvenenlere doktor tavsiyesi:   

“Spermine güvenip çocuk yapmayı erteleme”   

“Yaşlı erkeğin sperminden her zaman sağlıklı çocuk olmayabilir”   

   

Yaşın bebek sahibi olma üzerindeki etkilerini düşündüğümüzde genellikle kadınlar üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ancak, erkeklerin de biyolojik saati vardır. Çocuk yapmayı ileri yaşlara erteleyen erkeklerin, otizm, şizofreni ve lösemi gibi rahatsızlıklara sahip çocuk sahibi olma olasılığı artıyor.   

   

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Leyla Özkabakçı, yaşlı babalardan doğacak çocukların karşılaşabileceği sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi:    

  

KADIN GENÇ OLSA BİLE...   

“40 yaş civarında erkeklerin spermlerinin yavaşlamaya başladığını biliyoruz. Araştırmalar yaşlı erkeklerde hamile kalma oranlarının genç erkeklere göre daha düşük olduğunu gösteriyor. İngiltere’de 2.112 çift üzerinde yapılan bir araştırmada ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801554/ ), 45 yaşın üzerindeki erkeklerin 25 yaşın altındaki erkeklerle karşılaştırıldığında bir yıldan fazla sürede hamile kalma olasılıklarının neredeyse beş kat daha fazla olduğu görüldü ve bu durum, kadın partner genç olduğunda bile geçerliydi.    

  

ÖLÜ DOĞUM   

Yaşlı erkeklerden gelen gebeliklerin düşük veya ölü doğumla sonuçlanma olasılığı da daha yüksektir.    

Yaşlı babalardan doğan bebeklerin, genç erkeklerden doğan bebeklerin (gebeliğin 32 ila 37. haftaları arasında) veya çok erken (gebeliğin 28 ila 32. haftaları arasında) doğma olasılığı daha yüksektir.   

   

LÖSEMİ TEHLİKESİ   

Yaşlı babaların, yarık dudak veya diyaframda delik gibi doğum kusurlarına sahip çocuklara sahip olma olasılığı daha yüksektir ve bu olasılık, baba yaşının her yılıyla birlikte artar.    

Danimarka'da yaklaşık 2 milyon çocuk üzerinde yapılan bir doğum kayıt araştırması (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28257590/), belirli bir tür çocukluk lösemisinin görülme olasılığının, babanın yaşı her beş yıl arttıkça yüzde 13 oranında arttığını ortaya çıkardı. Yaşlı babalardan doğan kişilerde beyin kanseri ve meme kanseri riski de yüksektir.   

  

OTİZM VE ŞİZOFRENİ   

Yaşlı babalığın nörolojik etkileri de var. Başka bir araştırmaya göre (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16953005/), babası 40 yaşın üzerinde olan çocukların otizme yakalanma olasılığı, babası 30 yaşın altında olanlara göre neredeyse altı kat daha fazladır. 50 yaşın üzerindeki babalardan doğan bebeklerde şizofreni riski beş kata kadar artıyor. Obsesif kompulsif bozukluk, DEHB, bipolar bozukluk; araştırmalar babanın daha yaşlı olması durumunda bunların hepsinin görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.   

   

Erkekler de üreme yaşlanması yaşamaktadır; 40 yaşın üzerindekiler 25 yaşın altındakilerin yaklaşık yarısı kadar doğurgandır. İçki, sigara, sağlıksız yaşam tarzı, ilaçlar, ısıya ve toksinlere maruz kalma bu düşüşü hızlandırabilir. Erkekler de kadınlar gibi çocuk yapma konusunda acele etmelidir.”  

google-site-verification: google9801ee92c85c0c74.html